Uncategorized

Susam Nasıl Yetiştirilir?

Susam yetiştirenler için toprağın temizliği büyük önem taşıyor. Tohumları küçük ve çimlenme gücü yüksektir. Topraktaki kalıntıların temizlenmesiyle beraber ,derin sürüm, ikileme(İkileme, bahar aylarında alınan yağışlar bitip, tarla tava geldiğinde tarlayı sürme işlemidir.), diskaro(Disk, toprağın kesilmesi, devrilmesi ve parçalanması amacıyla kullanılan dönerek çalışan daire biçimli tarım makine elemanıdır.) ve taban çekimi yapılıyor.

İdeal ekim derinliğinin 2,5 – 4 cm dir. Ekim mümkün olduğunca erken saatlerde yapılıyor. Kuru, sıcak ve rüzgarlı havalarda ekim yapılmaması gerekir. Serpme yöntemiyle dekara ortalama 800-1000 gram tohum veriliyor. Mibzerle ekimde, sıra arası mesafe 70 cm oluyor. Mibzerle ekimde, dekar başına 400-600 gram tohum yeterli oluyor.

İlk çiçeklenme süreci yavaş ileriyor. Çiçeklerin açmasıyla birlikte büyüme hızlanıyor. Bu nedenle tarlalara susam 10-15 cm civarlarına ulaşana kadar girilmez.Sadece tav suyu ile susam yetiştiriciliği yapılabildiği gibi, 1-2 sulama da yeterli olabiliyor. Ancak göllendirme olmamasına dikkat ediliyor. Göllenme durumunda su kesmesi denilen toplu ürün kaybı meydana gelebiliyor. Susamda çiçeklenmenin bittiği zaman sulamayı kesmek önem arz ediyor.

 

Susam kapsüllerinin düşmesi susamın verimliliğini düşürür.

 

Sabıroğlu helva müşterilerinin sağlığını düşünür ve en lezzetli susamlarla , en iyi sonuçları yakalamayı hedefler.

Bir cevap yazın